Terapevtske metode v kitajski medicini

Mreža meridianov je sestavljena iz poti ali kanalov, ki prenašajo biopotencial (qi) in kri po telesu. Večji navpični in manjši vodoravni meridiani sestavljajo mrežo, ki povezuje notranjost in površino celega telesa. Meridiane so (stari) kitajski zdravilci odkrivali v procesu terapevtskih obravnav in neprestano povezovali izkušnje in povzemali dognanja in tako utrdili koncept mreže meridianov. Po več kot tisoč letih raziskovanja je postal ta koncept vodilni, ne samo pri terapijah, ampak tudi, kot osnovni koncept teorije tradicionalne kitajske medicine.

Qi (biopotencial) je osnovni element stare kitajske filozofije. Qi pomeni življenjsko silo ali vitalno energijo, ki prosto teče po telesu zdravega človeka, po kanalih imenovanih meridiani. Kadar je pretočnost oslabljena, ovirana ali blokirana, človek zboli. Zato je bolezen posledica nepretočnosti in neravnovesja.

Akupresura

je tehnika, kjer se s prsti pritiska na določene akupresurne točke na meridianih. Je medicinska masaža, ki se uporablja za sproščanje ali razvajanje, kot tudi za resne terapije kot so na primer športne poškodbe, kronične bolečine v sklepih in mišicah, ter odlično deluje tudi kot preventiva, saj krepi imunski sistem.

Bolniku se ni treba sleči, ampak je lahko oblečen v tanko bombažno obleko ali prekrit z rjuho. Bolnik sedi na stolu ali leži na masažni mizi, terapevt pa obdeluje mehka tkiva.

Moksibustija

je terapevtska metoda z tako dolgo zgodovino kot akupresura. Temelji na uporabi mokse oz tleče cigare. Tleča cigara daje toploto, ki učinkuje na akupresurne točke. Njena lastnost je, da odpira kanale, ureja kroženje krvi in qi-ja, izganja mraz in vlago, greje maternico, greje vranico in želodec, ipd.

Moksibustija je zelo enostavna zdravilna ali preventivna metoda, ki jo lahko skoraj vsak izvaja sam. Tlečo mokso iz zelišč divjega pelina (ima izrazite yang lastnosti) približamo določeni akupresurni točki. Z mokso se ne smemo dotikati kože, točke samo ogrevamo, pri tem nas koža ne sme peči. Toplota prodira globoko v mišice, učinek pa je podoben kakor pri akupresuri.

Ventuze

ali vakuumski kozarci so okrogli kozarci različnih velikosti. Z zažiganjem iz njih izsesamo zrak, da nastane podtlak, ki deluje terapevtsko. Z njimi izboljšamo prosti tok qi-ja in krvi po kanalu, zmanjšamo otekline in bolečine.


© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.