Kaj je Tradicionalna Kitajska Medicina?

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je že več kot 3000 let stara veda. V kitajski medicini bolezen pomeni porušeno energetsko ravnovesje med dvema poloma celote, ženskim principom 'yin' in moškim principom 'yang'. To je razloženo z naukom o 'yin in yangu', z naukom o 'petih elementih' ter teorijo 'qi' in 'meridianov'.

TKM rešuje težave celostno, saj se posveča vzrokom, zaradi katerih je bolezen nastala, in ne samo odpravljanju simptomov. S tem upošteva, da je ves organizem medsebojno povezan, saj so notranji organi povezani med sabo, poleg tega pa je vsak notranji organ povezan z določenim tkivom, čutilom oz. telesno odprtino (npr. čvrsti organ ledvice je povezan z votlim organom mehur, s kostmi in z ušesi). Notranji organi se med seboj v določenem zaporedju stimulirajo, nadzirajo ali zavirajo ter tako tvorijo stabilno in skladno organsko celoto.

Vse bolezni so po TKM posledica nepravilnega delovanja notranjih organov, ki je povezano z nepretočnostjo meridianov. Ker so notranji organi povezani s preostalimi deli telesa (npr. s tkivi), se notranje bolezni odražajo tudi na površini telesa oziroma na drugih tkivih. Zaradi teh tesnih povezav lahko zdravilec tkm s preiskovanjem zunanjih sprememb, na primer na očeh, barvi kože, jeziku, pulzu, ipd. ugotavlja delovanje notranjih organov, postavi diagnozo in določi potek terapij.

Metode pri TKM so raznolike, uporaba vakuumskih kozarcev – ventuz, akupresura in naravna zdravila (zeliščnega in živalskega izvora). S temi metodami zdravilci kitajske medicine odpravljajo energijske blokade in poškodbe, nastale zaradi vpliva patogenih dejavnikov, kot so preobremenjenost, dolgotrajno čustveno stanje žalosti, strahu, skrbi in jeze ter neprimerne, prekomerne ali neustrezne prehrane, neustrezne fizične aktivnosti ipd.

Poleg tega so nepretočni meridiani občutljivi na zunanje patogene dejavnike, kot sta mraz in veter, ki lahko po prizadetem meridianu pridejo tudi do notranjih organov in jih poškodujejo. Po teoriji meridianov in notranjih organskih sistemov tradicionalne kitajske medicine po drugi strani velja, da če qi prosto teče po meridianih in notranji organi delujejo v medsebojni harmoniji, se človek bolezni lahko izogne.


© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.