Vnetje prostate (prostatitis)

Napisal: Gong Jiangrong, zdravilec kit. med.
Prevedel: Izidor Gavez, študent sinologije


Do vnetja lahko pride zaradi več vrst zapletenih vzrokov in vzgibov, ki so povezani s patološkimi spremembami imunskega sistema, živčevja in endokrinih žlez.

Kako se prostatitis manifestira?
Kot razdraženost sečil in kronične bolečine medenične votline, npr. žgoča bolečina med uriniranjem, pogosto uriniranje, boleče uriniranje, bolečine presredka, sramnice, dimelj in genitalij.

Razlogi za vnetje prostate
Ker je prostata z zunanjim svetom povezana preko sečil, lahko ob prekomernih naporih in nehigienskih spolnih odnosih prostato napade veliko patogenov, npr. bakterije, mikroplazma, klamidija ipd., ki povzročijo vnetje prostate.

Zadrževanje urina ni samo slaba navada, ampak lahko prav tako povzroči obrnitev toka urina, kar izzove imunsko reakcijo ali kemično vnetje kanalov prostate.

Prekomerni spolni odnosi, zadrževanje semenske tekočine, pogosto masturbiranje, spolne fantazije itd. lahko vodijo v prekomerno povečanje pretoka krvi in povzročijo motnjo funkcioniranja prostate ali vnetje.

Prevelik duševni pritisk in življenjske navade, kot so ponočevanje, prezeblost, pitje alkohola, kajenje, prehranjevanje s pekočo hrano ipd. lahko spodbudijo povečanje krvnega pretoka, kar povzroči motnje funkcioniranja in vnetje prostate.

Simptomi


1.  Akutno bakterijsko vnetje prostate. Ob pojavu bolezni pride do nenadne mrzlice, ki jo spremljajo pogosto, nenadno, boleče in težavno uriniranje; žgoče uriniranje, mokrenje in neprijetno otekanje končnega dela sečil, anusa in presredka.

2.  Kronično bakterijsko vnetje. Ponavljajoči izbruhi sečne okužbe, ki trajajo več kot tri mesece, se lahko izrazijo v blokadi delovanja, skrbeh, depresiji, izgubi spanca, zmanjšanju pomnjenja itd.

3.  Vnetje mehurja brez simptomov. V tem primeru lahko govorimo o bolezni, če so s preiskavami odkriti dokazi za vnetje.

Običajne preiskave
Rektalni pregled, preiskava prostatne tekočine, ultrazvok, preiskava sečne dinamike, trojni test.

Obravnava s pomočjo TKM
Pri akutnem vnetju prostate je najbolje, da se sprva pozdravi vnetje, včasih v kombinaciji s primernimi antibiotiki, ni pa nujno. V vsakem primeru se nemudoma prične z zaporednimi terapijami akupunkture. Prostata je po TKM, v večini, domena delovanja ledvičnega meridiana, zato le temu posvečamo največ pozornosti. Izberemo točke na ledvičnem meridianu s ciljem, da sprostimo delovanje meridiana in s tem »napolnimo ledvice«. Rezultati obravnave prostate s pomočjo akupunkture so lahko zelo uspešni. Tako pri povečani prostati, vneti prostati ali pri  kroničnem vnetju prostate lahko blažimo bolečine, izboljšujemo simptome ob uriniranju, zmanjšujemo pogostost odhodov na stranišče ponoči in s tem zvišujemo kakovost življenja. Pri tem se lahko poslužimo tudi samomasaže prostate, kopalnih terapij, posebej pa moramo paziti tudi na vnos primerne hrane. Pacient mora prenehati s pitjem alkohola in s prehranjevanjem s pekočo ter razdražljivo hrano. Izogibati se mora zadrževanju urina, dolgotrajnemu sedenju, paziti mora na telesno toploto in se ojačati s telesnimi vajami.

Pravila prehranjevanja
Jejmo hrano, ki je koristna za telo. Priporočljivo je jesti hrano, ki odvaja toploto, spodbuja slinjenje, zvišuje jin in popravlja ledvice. To so npr. gluteni, riž, med, arašidi, morska hrana, sezam in lešniki.

Izogibati se je treba alkoholu, kajenju, pekoči hrani, česnu, čebuli, feferonom, popru.

Na kaj morajo paziti bolniki z vnetjem prostate?

  •     Ritem spolnega življenja.
  •     Izogibajte se težkemu pijančevanju in uporabi pekoče hrane.
  •     Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju, jahanju konja in vožnji s kolesom.
  •     Pazite, da vam je vedno dovolj toplo.
  •     Ojačenje imunosti organizma in odpornosti na bolezni.
  •     Izogibajte se zlorabi protibolečinskih zdravil.
  •     Izogibajte se nepotrebnim terapijam, preiskavam in operacijam.
  •     Seznanite se z boleznimi prostate in preventivnimi ukrepi.
  •     Pravilna higiena.
  •     Zavzemite stališče, da je bolezen možno premagati.
  •     Negujte dobre življenjske navade.
  •     Za podrobnejše informacije se posvetujte s svojim zdravnikom ali zdravilcem.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.