Varovanje in negovanje GLAVNIH ORGANOV po TKM

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.
Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.


 

1. Kako po TKM varujemo in negujemo srce?

Srce skrbi za pretok krvi in energije či po celem telesu. Če je pretok dober, je glava bistra, duh in mišljenje sta agilna, spanje je dobro in sladko. Preveliko nenadno veselje lahko poškoduje sfero vpliva srca. Izgled telesa jezika in obloge na jeziku ter tudi način govorjenja nam lahko veliko povejo o delovanju sfere vpliva srca. Na primer, če je konica jezika bolj rdeča oziroma ima majhne razjede, pomeni, da je ogenj srca premočan. Če govor ni povezan, če se pogosto prekinja, pomeni, da je či srca šibak oziroma ga primanjkuje. Če sta žili pod jezikom temno vijolični in napeti, to pomeni z statičnost krvi (leno kri).

Negovanje srca

Rdeči datlji, rdeča paprika, rdeči fižol, češnje, longan in podobna živila rdeče barve lahko dopolnijo sfero vpliva srca. Za pomiritev ognja srca so najboljša lotosova semena in grenka kumara. Oboje je grenkega okusa, kar lahko zniža ogenj srca.

Poleg akupunkture lahko tudi z enostavnimi metodami, kot sta tapkanje meridiana osrčnika in akupresura točk neiguan PC7, daling, jiquan Ht1, okrepimo či srca ter gibanje energije či in krvi.

 

2. Kako po TKM jetra nadzorujejo človekova čustva?
Bes poškoduje jetra. Temperamentni in razdražljivi ljudje imajo pogosto prevelik ogenj v jetrih. Toleranten odnos do drugih in sebe ter harmonično srčno/umsko, torej življenjsko, okolje sta za zdravje zelo pomembna.

Nohti in oči lahko zrcalijo prebitek ali primanjkljaj krvi jeter. Na primer, če so nohti na rokah bolj tanki, krhki in beli kot pri večini ljudi, to pomeni, da je kri jeter nezadostna. Če so oči pogosto suhe, se rade solzijo zaradi vetra, pomeni, da sta jin in kri jeter nezadostna.

Negovanje jeter

Kisel okus in zelena barva sta povezana s sfero vpliva jeter, zato imajo temne slive, kis, glog in podobna živila kislega okusa ter meta, zelena in podobna živila zelene barve veliko vrednost za negovanje jeter.

 

3. Kateri organ je po TKM odgovoren za prebavo?

Vranica je tovarna energije či in krvi. Skrbi za prenos in predelavo hranljivih snovi v telesu, da iz živil, ki jih zaužijemo, dobimo hranljive vire, ki pridejo do tja, kjer jih najbolj potrebujemo oziroma se razporedijo po celem telesu. Dobro delovanje vranice in želodca je tudi zelo povezano s čustvi in voljo, prekomerno razmišljanje poškoduje sfero vpliva vranice. Vranica se odpira v ustnicah in zato barva in lesk ustnic kažeta, kako dobro ali slabo je stanje energije či in krvi. Če so ustnice temnejše, blede, brez leska, je či vranice nezadosten, če je tak človek poleg tega še bolj debel, to pomeni, da sta či in kri poškodovana.

Negovanje vranice

Živila rumene barve in sladkega okusa so povezana s sfero vpliva vranice in želodca. Vranica in želodec sodita pod element zemlje, zato lahko uravnavata ter uporabljata to energijo či.

Tisti, ki imajo težave zaradi sfere vpliva vranice in želodca, naj bi uživali več živil, kot so proso, sladki krompir, koruza, buče, soja – vse te rastline negujejo vranico in želodec.

Vsakodnevna masaža točke ST 36, zusanli, je enaka zaužitju ene divje kure; pravi kitajski pregovor. Poenostavljeno to pomeni, da lahko vztrajna akupresura na tej točki precej izboljša delovanje vpliva vranice in želodca.

 

4. Kako dojemati in razumeti naša pljuča po TKM?

Pljuča so energetski sistem celega telesa, z njimi dihamo, vladajo koži in dlakam, odpirajo se v nos.

Žalost lahko omeji dinamično gibanje energije in zato velja, da pretirana žalost poškoduje sfero vpliva pljuč. Zato naj bi ohranjali optimistično mentaliteto in se izogibali nepotrebnim žalostnim čustvom, sicer škodujemo sferi vpliva pljuč.

Negovanje pljuč

Živila bele barve in pekočega okusa so povezana s pljuči. Bela drhtavka, lilija, bele hruške so odlična živila za negovanje jina pljuč. Pekoč ingverjev sok, čebula, koriander in podobna živila lahko odprejo či-energijo pljuč, kar je v času prehlada tudi najbolje narediti.

Točka Tanzhong CV 17 (med bradavicami) lahko uravnava či pljuč, pogosto tapkanje, masiranje in/ali akupresura te točke lahko precej pomagajo pri več vrstah težav, ki izvirajo iz pljuč.

 

5. Kako po TKM povečati moč ledvic?
Ledvici se odpirata v ušesi, če je ledvični či poln, so ušesa polna in esencialne moči je zadosti, za opravljanje stvari je dovolj življenjske moči. Če pa v ušesih pogosto zvoni ali če je sluh oslabljen, to kaže na primanjkljaj ledvične energije či.

Trdnost kosti je odvisna od ledvične esence in energije či. Pri osteoporozi je priporočljivo dopolniti in negovati ledvični či in esenco, kajti le če je tega dovolj, so kosti trdne in močne.

Negovanje ledvic

Živila (tudi začimbe in zelišča) črne barve in slanega okusa so povezana z sfero vpliva ledvic, slani morski izdelki, alge in raki lahko dopolnijo ledvice. Priporoča se črni sezam, črni fižol, orehi, jiu cai –  vrsta divjega česna.

Ledveni del je palača ledvic. TKM meni, da boleča, utrujena kolena in križ kažejo na primanjkljaj ledvic. Pogosto obračanje ledvenega dela in bokov je koristno za ledvice. Pogosta masaža, akupresura, tapkanje točk ledvic, Shen shu BL 25, se uporabljajo za uravnavanje in negovanje ledvične esencialne energije či.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.