TKM o vzrokih za težave pri zanositvi

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.
Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.

 

1. Kako TKM gleda na vzroke za težave pri zanositvi?

Vzrokov za težave pri zanositvi je lahko več:

Primanjkljaj janga v sferi vpliva ledvic. Proti koncu mesečnega perila je količina le-tega manjša in barva bolj bleda. Mesečno perilo je lahko neredno ali ga sploh ni. Pokazatelji so temnejša barva obraza, boleč ledveni del in (mehka) kolena, indiferenten/apatičen libido, čist urin in mehko blato.

Primanjkljaj jina v sferi vpliva ledvic. V prvih dneh mesečnega perila je količina le-tega manjša, barva je bolj rdeča in brez krvavih koščkov. Mesečno perilo je lahko tudi normalno, a je telo bolj suho, ledveni del in kolena so boleča; pojavljajo se rahla omotica, zamegljen vid, palpitacije, nespečnost, čustvena razdražljivost, suha usta, vročina v podplatih in dlaneh.

Lena/statična/depresivna sfera vpliva jeter. Mesečno perilo je neredno in boleče, količina je majhna in temnejše barve, s krvavimi koščki. Pred perilom so prsi boleče, razpoloženje je depresivno in razdražljivo, pogosta sta jeza ali bes.

Sluz in vlaga. Telo je debelo, mesečno perilo zamuja ali ga ni, pojavlja se več lepljivega in gostega belega toka. Obraz je bled, pojavljajo se omotica in palpitacije, slabost in boleč prsni koš.

Lena/statična kri. Količina mesečnega perila je manjša v zadnjih dneh, barva je temno vijolična (črna), pojavljajo se krvavi koščki ali boleče mesečno perilo. Pogosta je bolečina v spodnjem delu trebuha.

 

2. Kako nastanejo vzroki za neuspešno zanositev?
Vzroke za neuspešno zanositev povzročata dve delovanji. Prvo je pogost vdor mraza, npr. če ženska pozimi (prepogosto) nosi krilo ali pa poleti tako kratko majico, da je izpostavljen popek, če dolgo časa sedi v klimatiziranih prostorih, če uživa veliko surovega hladnega sadja mrzle narave, če ne jemlje pravilno ali pa zlorablja zdravila, kot so antibiotiki. Vse to lahko poškoduje energijo jang in privede do mraza v maternici. Drugo pa je neustrezno varovanje in negovanje zdravja, npr. pomanjkanje spanja, kar povzroči primanjkljaj krvi v jetrih, ali pa preveč premišljevanja in skrbi, kar lahko poškoduje sfero vpliva vranice. Tudi uporaba kontracepcijskih sredstev lahko poruši ravnovesje jina in janga v telesu, prav tako tudi nenačrtovana nosečnost in splav.

 

3. Kako naj se telo pripravi na nosečnost?
Vzrokov za neuspešno zanositev je več, v klinični praksi gre najpogosteje za primanjkljaj in mraz v maternici. Maternica proizvaja mesečno perilo. Izvor mesečnega perila je v sferi vpliva ledvic in jeter ter v harmoničnem uravnavanju energetskih kanalov ren in chong. Pri zdravljenju tovrstnih težav je tako zelo pomembno negovati energijo jang, z drugimi besedami, treba je pogreti in premakniti jang. To je ključ do uspeha. Podobno je tudi pri drugih ginekoloških težavah, boleznih na prsih ali težavah v povezavi z mesečnim perilom.

 

4. Kako TKM obravnava tovrstne težave?

Pri terapevtski obravnavi težav z nosečnostjo TKM poudarja dopolnjevanje sfere vpliva ledvic in uravnavanje sfere vpliva jeter ter si na ta način prizadeva za izboljšanje delovanja maternice, še posebna pozornost gre lenemu vplivu jeter. Ženske so pogosto zaskrbljene in zato tudi jezne ali depresivne. Tiste, ki dalj časa ne uspejo zanositi, so pogosto čustveno napete, razdražljive, anksiozne, žalostne. Zaradi lenega vpliva jeter energija či zastaja in prost pretok energije postane nenormalen, zato energetska kanala ren in chong izgubita uravnalno funkcijo, s tem pa so možnosti za zanositev še manjše.

 

5. Katere so značilne terapevtske metode po TKM?

Postopek uravnavanja s pomočjo npr. akupunkture, akupresure ali zeliščnih formul je postopek okrevanja ravnovesja vpliva glavnih notranjih organov, krvi in energije či. Po presoji simptomov s pregledom ugotovimo, ali je vzrok za težave v vplivu jeter, ledvic, energije či, krvi ali pa v vlagi/sluzi. TKM meni, da je za ženske pomembnejša kri (za moške pa či). Uravnavanje mesečnega perila, torej prizadevanje za redno mesečno perilo, je tako pogoj za uspešno zanositev.

Značilne metode so samomasaža ali moksanje akupunkturnih točk Guanyuan, Zhongji, Sanyinjiao … ali obisk ordinacije TKM.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.