Težave z želodcem

Napisal: Qu Dingzhu, zdravilec kit. med.
Prevedel: Izidor Gavez, študent sinologije


 
Katere vzroke za želodčne bolezni poznamo?

Znanje tradicionalne kitajske medicine o želodčnih boleznih, katerih srž sta vranica in želodec, je zelo bogato. Želodec absorbira in presnavlja hrano, vranica pa nadzoruje cirkulacijo in presnovo ter s hranili oskrbuje či in kri. Vranica je jin organ. Če njena energija narašča, to zagotavlja zdravje. Želodec je jang organ. Ko njegova energija upada, to ustvari harmonijo. To pomeni, da lahko drug drugega uravnavata in se hkrati usklajeno uporabljata. Skupaj obsegata celoten presnovni sistem prebavnega trakta. Bistvo kitajske medicine je v dialektični terapevtski obravnavi, katere osnovna vodila so pari jin in jang, zunanjost in notranjost, hlad in vročina, praznina in polnost. Analiza vzrokov želodčnih bolezni v glavnem izhaja iz obravnave nasprotij med hladom in vročino ter praznino in napolnjenostjo.

Vzroki teh bolezni so:


1. Neprimerna prehrana, kot je uživanje premastne hrane, premalo obdelane ali hladne hrane, preveč začinjene hrane, ki razburja prebavo, uživanje tobaka in alkohola ter nerednost prehrambnih navad.

2. Dolgoročna depresija in prevelik duševni pritisk, motnje razpoloženja in neuravnoteženost notranjih organov.

3.  Poprejšnja šibkost vranice in želodca ali dolgoročni prekomerni napori.

4.  Dolgoročna zaprtost.

5. Dolgoročna prekomerna uporaba zdravil, ki škodijo prebavnemu traktu, npr. dioksini, antirevmatiki, zdravila proti bolečinam, antidepresivi, antibiotiki ipd.

 

Kako si lahko pomagamo pri želodčnih boleznih?

V kitajski medicini se predpostavlja, da sta vranica in želodec osnova človekove pridobljene konstitucije in vir nastajanja ter preobražanja energije in krvi. Ne glede na vzroke nastajanja želodčnih bolezni, pa je zdravljenje vranice in želodca predpogoj in je ključno za izboljšanje telesnega stanja. Da bi povečali telesno odpornost in imunost, je tako najprej treba poskrbeti za izboljšanje stanja vranice in želodca. Pri tem je še posebej pomembno izboljšanje prehranjevanja, po potrebi pa tudi kakšna akupunktura.

1. Prehranjevanje mora biti redno. Izogibati se je treba prekomernim obrokom in prekomernemu pitju. Treba je prenehati piti alkohol in kaditi. Treba je uživati majhne obroke večkrat dnevno, najbolje je imeti vsaj 4 do 5 obrokov dnevno. Pri pripravi hrane se bolje poslužiti metod, kot so soparjenje, kuhanje, lahno vrenje in dušenje. Obdelana hrana mora biti topla, mehka, lahka, pusta in sveža. Treba je gojiti dobro navado počasnega uživanja hrane.

2. Treba je uživati sadje in zelenjavo, ki sta bogata z vitamini in beljakovinami. Manj je treba jesti hrano, ki je cvrta na olju in preveč začinjena, kisla, sladka, slana in pretežka. Takšno prehranjevanje je dobro za spodbujanje obnavljanja želodčne membrane.

3. Jin energiji vranice in želodca najbolj škoduje hladna in ledena hrana, zato se je je treba v čim večji meri izogibati. V času zdravja je treba paziti na toploto trebuha in preprečiti nahladitev le tega. Prav tako je v času jemanja zdravil najbolje spet jesti 30 minut po prejšnjem obroku, s čimer preprečimo draženje prebavnega trakta, kar bi povečalo želodčne težave.

4. Poskusimo se pomiriti in sprostiti. Veliko se gibajmo na svežem zraku, poslušajmo glasbo in družimo s prijatelji, ukvarjajmo se z opravili, ki nam prinašajo veselje. Izogibajmo se nervoznosti, tesnobnosti, skrbem, melanholiji, jezi in podobnim občutkom, ki spodbujajo slabo razpoloženje. Hkrati se izogibajmo prekomerni izčrpanosti, ki bi ponovila želodčne težave.

 

Nekaj enostavnih praktičnih receptov

1. Iz  100 g prosa, enega jabolka in treh rezin ingverja v decilitru mleka skuhamo kašo. S tem si olajšamo želodčne bolečine, zmanjšamo nabuhlost trebuha, omilimo želodčno kislino, slabost in bruhanje in iz želodca izženemo hlad, ga ojačamo in poživimo.

2. V vrelo vodo damo en mango, tri rezine ingverja ter dodamo malo medu. Zdravilni učinek tega pripravka je lajšanje težav s kislino.

3. Fige, narezane na koščke, damo v vrelo vodo, dodamo malo medu. Učinek tega pripravka je zmanjšanje vročine, razstrupitev, ojačenje in krepitev želodca.

4. Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke in skuhamo v vreli vodi ter odcedimo. Dodamo zelenjavo, arašide, jogurt, goji jagode in naredimo solato. Učinek te jedi je obnovitev in zaščita želodčne membrane, s čimer spodbudimo prebavno delovanje in izboljšamo imunost.

5. Ljudje z želodčnimi boleznimi naj v času zdravja uživajo veliko testenin, buč, korenja, špinače, sladkega krompirja, mandljev, pistacij ipd.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.