Preventiva in TKM

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.
Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.
 


Kako TKM gleda na preventivo?

Pomembnost ideje TKM, ki zagovarja, da je preventiva pomembnejša od kurative, temelji na konceptu energije či, ki ustvarja zdravje. V kanonu rumenega cesarja najdemo zapis: »Zdravnik modrec ni zdravil že obstoječe bolezni, ampak bolezen, ki se še ni pojavila. Ni zdravil kaotičnega stanja, ampak kaotično stanje, ki bi se lahko razvilo. To imenujemo preventivno delovanje.«

Zgodi se, da so bolezenski znaki očitni kot gora, zraven tega tudi prehodni, mi pa še kar odlašamo in si govorimo, da trenutno stanje ni zaskrbljujoče, da nas še ne ovira preveč. Vsi se dobro zavedamo pomena starega reka zatreti v kali, a tega ne upoštevamo. Ko se bolezensko stanje poslabša, običajno obžalujemo, da predhodno nismo bolj pazili. V nekem drugem klasičnem delu TKM (Nan jing) sta omenjeni dve stopnji zdravnika modreca; in sicer navaden zdravnik, ki zdravi bolezni, in dober zdravnik, ki deluje preventivno oziroma zdravi še nerazvite bolezni. To kaže na pomembnost preventivnega delovanja v tradicionalni kitajski medicini, preventiva je bila (že) takrat pomembnejša od kurative. Zdraviti bolezni, ki se še niso pojavile, torej preventivno delovati, pomeni izbrati ukrepe, ki bodo preprečili nastanek in/ali razvoj bolezni. To je mogoče razumeti na tri načine. Prvi način je izvajanje preventivnih ukrepov, četudi se bolezen še ni razvila, drugi način je skrb za nespremenjeno stanje, kadar je bolezen že prisotna, tretji način pa je skrb, da se bolezensko stanje po sami bolezni ne ponovi. Poenostavljeno povedano, pomembnost preventivnega urejanja zdravja je v tem, da se tista stanja, ki se nahajajo nekje vmes med boleznijo in zdravjem, preusmerijo v zdravo, normalno stanje in delovanje.
 

Kako naj bi preprečili nastanek bolezni?
Ko omenimo preventivno delovanje TKM, veliko ljudi pomisli na jemanje prehranskih dodatkov in pitje zeliščnih juhic. Sicer je to samo ena izmed metod urejenega preventivnega delovanja TKM, ki pa je pravzaprav najbolj ustrezna za okrevanje po preboleni bolezni. Resnično pravilno preventivno urejanje vključimo v vsakdanje življenje tako, da izkoreninimo zdravje pod pritiskom. Za resnično pravilno preventivno urejanje zdravja, proti staranju ali proti bolezni, ne potrebujemo dodatkov, ampak čistost, urejenost in povezanost telesa in duha.
 

Kako varovati telo in duha?
Na primeru sfere vpliva vranice in želodca (sfera vpliva ledvic je prostor prirojene energije in sfera vpliva vranice je prostor pridobljene energije). Naši predniki pred več tisoč leti niso imeli priložnosti uživati hladne, mrzle ali ledene hrane, zadnjih nekaj desetletij pa se uživanje mrzlih živil pri zadovoljevanju gurmanskih užitkov vsakodnevno povečuje. To še zlasti obremenjuje delovanje sfere vpliva vranice. Mrzel in hladen vpliv poškodujeta želodec, želodčevo energijo či, s tem se pride do ostankov neprebavljene hrane v želodcu, ki se po določenem času spremeni v vročino (v jeziku TKM v prazni ogenj), kar pa pri človeku ponovno povzroči potrebo po še več hladnih in mrzlih živilih.

Ko je zunaj smog, zmanjšamo čas gibanja na prostem, ko pa se vreme zjasni in posije sonce, si privoščimo nekaj sončenja. Če se le da, ne pijemo alkohola in ne kadimo, izogibamo se ponočevanju, povečamo aerobne vaje. Uživamo več svežega sadja, sveže zelenjave in manj mesa.

V kakšnih okoliščinah je potrebna akupunkturna terapija?
Meter debel led ni posledica enega mrzlega dneva. Ko se pojavi bolezen, je le-to najbolje takoj urejati z akupunkturo. Na primer, športne poškodbe, kot so izvini in nategi mehkega tkiva, se ob takojšnjem urejanju lahko pozdravijo v treh ali štirih dneh, če pa z zdravljenjem odlašamo mesece ali leta, bomo za okrevanje potrebovali veliko več časa.

Tudi stres modernega sloga življenja, stres na delovnem mestu, zlahka povzroči padec razpoloženja, napetost, jezo, strah in utrujenost. Vse to so mala neravnovesja, ki pa ne bodo postala vse hujša, če jih takoj uravnavamo z akupunkturo, saj se ne bodo razvila v hujše/težje oblike bolezni.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.