Pogled TKM na sindrom tekmovalnosti

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.

 

1. Kaj je sindrom tekmovalnosti?

"Sindrom tekmovalnosti" pomeni, da se pred ali med tekmo ali izpitom pojavijo simptomi, kot npr. palpitacije, anksioznost, nespečnost, razdražljivost, suha usta, slabši apetit, slabost in bruhanje kot skupina glavnih znakov.

2. Zakaj se pojavi sindrom tekmovalnosti?

Pritisk tekme ali izpita je prevelik, obremenitev razpoloženja je pretežka, pojavi se čustvena napetost, celice v možganih so vzburjene preko normalnih okvirjev in zato preutrujene. Zaradi tega se pojavi kaotično delovanje vegetativnega živčevja.

3. Kako TKM gleda na ta pojav?


TKM meni, da je glavni vzrok za ta pojav v miselni napetosti, težke misli lahko vozlajo energijo či (povzročajo vozličke). Če se zavozla in poleni či jeter, se lahko pojavita utesnjenost in neprijetnost, poškodovan či vranice lahko povzroči slab apetit, napihnjenost trebuha, slabost in bruhanje, poškodovan srčni či povzroči palpitacije, anksioznost, nespečnost …

Glede na simptome lahko izberemo stimulacijo različnih akupunkturnih točk. Na primer: neiguan PC6, taichong LR3, tanzhong CV17 itd. za sprostitev in ureditev jetrnega čija, sanyinjiao SP6 za zdravljenje vranice, anmian EXTRA za pomirjanje duha.

4. Kakšni so učinki uravnavanja energije či v takih primerih?

Terapije naj bi se začele teden ali dva pred tekmo ali izpitom, lahko na način akupunkture, moksanja, tuina masaže, vakuumskih lončkov – ventuz, glajenja meridianov z glavnikom – guasha itd. Hkrati naj bosta delo in počitek pravilno razporejena, uživa se lahko prebavljiva hrana in zagotovi se dovolj spanja.

V medijskih poročilih lahko najdemo naslednje primere:

V nemški nogometni reprezentanci so z akupunkturnimi terapijami in tuina masažami zmanjšali pogostost poškodb.

V času olimpijskih iger v Pekingu, Londonu je veliko športnic in športnikov prejemalo terapije TKM. Na primer plavalke, dvigovalke uteži, rokoborci, gimnastičarji, tekači na dolge proge, lokostrelci.

Mediji so poročali tudi o tem, da se zaradi skrbi pred stranskimi učinki določenih zdravil olimpijske športnice in športniki raje odločajo za metode TKM pri lajšanju težav v povezavi s poškodbami in/ali (pre)utrujenostjo.

Veliko športnic in športnikov je izkusilo, da lahko aplikacija TKM očitno izboljša ali pa odstrani lokalne simptome. TKM tudi ne vpliva na trening ali tekmo in lahko poskrbi za to, da športnica ali športnik ohranja najboljšo kondicijo, ki koristi dvigu ravni treninga in tekmovalnemu uspehu.

5. Ali to velja samo za športnice in športnike?

Veliko študentk in študentov (tudi dijakinj in dijakov, učenk in učencev) lahko pred izpiti začuti neko tremo oziroma "predizpitni sindrom", ki se kaže kot napetost, anksioznost, zaskrbljenost, razdražljivost. To lahko privede to tega, da koncentracija in/ali osredotočenost na študij pred izpitom ni idealna in je posledično znižan tudi učni uspeh.

Učenci in učenke nosijo težko breme v obliki pritiska, ki ga prinaša neuspeh, bojijo se slabih ocen. In to vse do te mere, da se lahko pred izpitom pojavijo anksioznost in nemir, napete in panične situacije, pri nekaterih otrocih se pojavijo hladen pot, driska, glavobol, omotica, tresenje rok, pomanjkanje osredotočenosti, snov, ki so se jo že naučili na pamet, lahko kar naenkrat pozabijo.

Pri takih situacijah lahko pred izpitom naredimo nekaj akupunkturnih terapij in tuina masaž, da zmanjšamo strah pred izpitom in poskrbimo, da gredo udeleženci na izpit umirjeni.

Podobno velja tudi za odrasle, ko se na primer pripravljamo na intervju za novo zaposlitev in soočenje z direktorico ali direktorjem velikega podjetja. Tudi v takih primerih se lahko pojavijo zgoraj opisane situacije. Izbira uravnavanja energije z metodami TKM (akupunktura, akupresura, itd.) lahko enako dobro pomaga.

 

Opomba: Gost v oddaji Klepet ob kavi je bil tudi Martin Janžekovič z inštituta za težko atletiko, ki se je olimpijskega dviganja uteži učil na Kitajskem. Skupaj smo govorili o kombinaciji telovadbe in masaže ter napovedali nagradno igro, v kateri bomo podarili kombinacijo funkcionalne vadbe in terapij v vrednosti več kot tisoč evrov. (V Celju bo to v sodelovanju z Aljažem Sevčnikarjem, trenerjem in državnim prvakom dviganja uteži, ki bo gost na VTV v novembru.)




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.