Negovanje življenja jeseni

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.
Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.


 

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) meni, da se delovanje sfere vpliva glavnih petih notranjih organov odziva na spremembe v naravnem svetu, na letne čase. Zato naj bi glavne organe negovali in varovali glede na določen letni čas. Spomladi tako jetra, poleti srce, jeseni pljuča, pozimi ledvice. Jesen je čas, ko se žive stvari shranjujejo in pospravljajo, zato se v tem času neguje s sprejemanjem, pospravljanjem, zbiranjem, nabiranjem, zaključevanjem, omejevanjem …

S katerimi boleznimi so povezana pljuča?
Pljuča vladajo energiji či, dihanju; uravnavanje delovanja pljuč tako lahko lajša kronične in akutne težave dihalnega sistema, bronhitis. Po TKM se sfera vpliva pljuč odpira v nos, zato so tudi težave v povezavi z nosom, kot so vnetje nosne sluznice, sinusitis, krvavenje iz nosu, povezane z meridianom pljuč. S pljučnim meridianom je povezano tudi grlo, tako lahko kronično vnetje bezgavk uravnavamo preko tega meridiana. Poleg tega pljuča vladajo tudi koži (odpiranju in zapiranju kožnih por – prehlad) in lasišču, kocinam ter dlakam.

Kdaj je sfera vpliva pljuč še posebej aktivna?
Pljučni meridian je še posebej dejaven med tretjo in peto zjutraj. Če je takrat spanec zadosten, je barva kože rdečkasta in esencialna energija je zadostna. Pljuča distribuirajo svežo kri iz jeter po celem telesu, zato sta zjutraj či in kri živahna oziroma prekipevajoča, barva obraza je rdečkasta in vlažna, esencialna moč velika … V tem času so reakcije bolnikov z boleznimi pljuč lahko močnejše, nekaterim astmatikom lahko jemanje zdravil v tem času bolj koristi.

Kateri ljudje potrebujejo dopolnitev pljučnega či?

Tisti, ki jih zebe (ki se bojijo mraza), ki se zlahka potijo, ki imajo suho grlo, ki kašljajo, ki imajo alergijsko vnetje nosu, ki imajo suho kožo, ki so zlahka alergični.

Pljuča vladajo energiji či, zatorej če ima človek pogosto občutek, da mu primanjkuje energije, da nima zadostnega vdiha, da se takoj prepoti ali težko diha, kakor hitro malo pleza ali se giba, da pri veliki potrebi nima moči (da bi izločil blato) … potrebuje dopolnilo pljučnega čija. To potrebujejo tudi tisti, pri katerih se po majhnem obroku hrane trebuh napihne.

Kako varovati pljuča v jesenskem času?
Bela barva vstopa v pljuča, zato npr. belo korenje (redkev) najbolje napolni sfero vpliva pljuč.

Jeseni se zrak počasi suši, izhlapevanje vode iz kože se zato pospeši, koža se tako zlahka suši, nos postane suh in vroč, prav tako tudi ustna votlina in grlo. Zato je v tem času priporočljivo uživati več sadja, ki lahko poteši znake jesenske suše (žeje).

Ker je jesen čas žetve, v tem času pospravimo/požanjemo oziroma pripeljemo na trg veliko sezonskega sadja, ki poteši žejo/sušo. Še posebej hruška in pomelo po TKM lahko pomagata delati slino in razrešiti sušo, ustaviti kašelj in razgraditi sluz, pohladiti vročino in zmanjšati ogenj, negovati kri in proizvajati mišice, vlažiti pljuča in odpravljati vlago. Tudi kislo-sladko grozdje je odlična izbira, saj ni bogato samo z grozdnim sladkorjem, aminokislinami, vitamini, ampak lahko deluje tudi kot antioksidant, torej proti staranju, in pomaga pri ohranjanju elastičnosti kože.

Samomasaža po akupresurnih točkah (npr. Hegu) je tudi primerna, pri večjih težavah pa podpora zeliščnih formul ali tudi akupunktura.

Kako se gibati v jeseni?
Bolj nežno, kot npr. taiji quan, baduanjin (oblika qigonga), počasen tek, sprehod po hribih, hitra hoja. Take oblike gibanja lahko povečajo volumen pljuč in izboljšajo delovanje pljuč pri tistih s kroničnimi težavami, lahko izboljšajo moč nog in ledvenega dela telesa in se zaradi tega toplo priporočajo. Razpoloženje v jeseni naj ohranja jasnost in čistost (srčnost in odkritost).

Za konec pa še tole; jesenski veter, dež in padajoče listje lahko v človeku vzbudijo neke vrste neopisljivo žalost. Pri jesenskem negovanju sfere vpliva pljuč je tako pomembno, da se izogibamo žalostnim čustvom, da sami pri sebi ohranjamo optimizem in veselje. TKM pozna več pregovorov, ki govorijo o tem, da pogosto smejanje koristi delovanju pljuč in da glasen smeh lahko razširi pljuča in očisti dihalno pot turbidnega (blatnega, sluzastega, gostega, kaotičnega, pokvarjenega) čija/energije.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.