Menopavza in TKM

Kako TKM gleda na sindrom menopavze?
V ginekoloških knjigah TKM se menopavza omenja kot simptomi pred in po končanju mesečnega perila, kar kaže na povezavo z obdobjem zaključka mesečnega perila. Čeprav pretežno velja za ženske, se pojavlja tudi pri moških, v tem smislu gre za obdobje spremembe (življenjske energije), ki se zgodi po obdobju zrelih let. Simptomi obdobja spremembe je tako morda ustreznejši izraz.
 

Kdaj se pojavlja sindrom obdobja spremembe?

V klasičnem delu TKM, v kanonih rumenega cesarja, je poglavje, ki opisuje obdobja rasti, razvoja in zatona življenjske energije: pri ženskah je to številka sedem, pri moških številka osem. To je neke vrste vodilo pri razumevanju obdobja spremembe (meno-/penopavze). Dvakrat sedem let (14 let) je pri ženskah obdobje, ko pride do zrelosti ledvične energije, odpre se sprednji tvorni kanal ren, srednji splakovalni kanal chong se napolni in začne se mesečno perilo … Pri 49 letih (7 x 7) se pojavi primanjkljaj v sprednjem tvornem kanalu in srednji splakovalni kanal začne upadati (v energetskem smislu), ledvični či se izsuši in kanali niso več pretočni. Gre za obdobja, v katerih se nebeška voda oziroma ledvični či polni, raste in se izsuši. Pri ženskah sprednji tvorni kanal in srednji splakovalni kanal urejata delovanje krvi in maternice. Sprememba v delovanju le-teh pri ženskah, po teoriji TKM, nastopi pri 49 letih.
 

Kateri so glavni simptomi obdobja spremembe?

Simptomi so kompleksni, zato je potreben individualni povzetek in nato analiza jezika, utripa in telesnih znakov, pri čemer se upošteva  starost, telesna kondicija, osebna situacija ipd. Po večini gre za vročinske vale, rdeč obraz, nespečnost, vročino v dlaneh in podplatih, spontano in/ali nočno potenje, omotico, tinitus, neprijeten ali boleč občutek v ledvenem delu ali hrbtu, neredno mesečno perilo, suho blato … Pomembno je, da lahko določimo individualni energetski vzorec, kateremu prilagodimo urejanje energije.
 

Kako TKM obravnava sindrom obdobja spremembe?
Pri štirih glavnih simptomih (potenje, vročinski vali, razdražljivost in nespečnost) gre na splošno za urejanje harmonije med ledvičnim jinom in jangom, običajno s pomočjo akupunkture, zeliščne terapije ali kombinacije obeh.

Pri primanjkljaju ledvičnega jina lahko opazimo tudi energetske vzorce, ki jih TKM opisuje na več načinov, in sicer: notranja vročina zaradi primanjkljaja jina, primanjkljaj jina in suha kri, primanjkljaj jina in premočan ogenj, nepovezanost ali slaba komunikacija med sferama vpliva srca in ledvic …

Pri primanjkljaju ledvičnega janga pa lahko vidimo energetske vzorce, kot so: ledvični jang se ne dviga, primanjkljaj janga v sferi vpliva vranice in ledvic, dvojni primanjkljaj jina in janga, nepravilno mešanje vročine in mraza …




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.