Kako lahko akupunktura, vakuumski kozarci in masaža pomagajo športnikom?

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.
Prevedla: Silvija Fister, univ. dipl. sin. in nov.

 
Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru (2016) so veliko pozornost pritegnile okrogle sence različnih barv, posejane po telesu zmagovalnega plavalca Michaela Phelpsa, ki so nastale po terapijah z vakuumskimi posodicami (ventuzami). Gre za starodavno metodo kitajske medicine, ki je do sedaj pomagala že številnim športnikom.

A ne samo terapija z ventuzami, tudi akupunktura in kitajska masaža imata za posebne potrebe športnika številne koristi.
Ventuze s tem, ko vase potegnejo boleče tkivo, odpravijo lokalni zastoj krvi in lahko že v trenutku olajšajo akutno bolečino v primeru poškodbe mehkih tkiv. Masaža pomaga pri povrnitvi gibljivosti sklepov, regenerira morebitne poškodbe in drobne dislokacije. Akupunktura je še posebej učinkovita v primerih regeneracije živcev, obolenj in poškodb kosti, bolečin v mišicah, vnetij vezi. Poleg tega nima stranskih učinkov, dobro sprošča in umirja, odpravlja nervozo ter nespečnost, kar so vse nezanemarljivi aspekti celostnega zdravja, ki vodijo v vrhunske športne dosežke.
Ne le na Kitajskem, temveč po vsem svetu, zato športniki, od plavalcev, dvigovalcev uteži, tekačev, igralcev košarke, igralcev kriketa itd., hvalijo in cenijo učinkovitost metod tradicionalne kitajske medicine.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.