Kaj v TKM pomeni vlaga ?

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.
Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.


Vlaga je odpadek našega telesa, enostavno rečeno je slab del vode. Obstajata dve vrsti vlage: prva je (boleznotvorna) vlaga iz naravnega sveta (npr. oblačno vreme, vlažno okolje, prehlad zaradi premočenosti), druga vrsta vlage pa je vlaga, ki jo proizvaja telo (notranja boleznotvorna vlaga).
 

Zakaj je spomladi več vlage?
Spomladi je relativno dosti dežja, vlažno in oblačno vreme se pogosto spreminja, stopnja vlage v zraku je visoka in zato se telo težko izogne škodovanju (preveč) vlažnega okolja. Znaki, kot so utrujenost, zaspanost, občutek težkega telesa, ne najboljša prebava, zaspano/motno razpoloženje, težki štirje udi, izpuščaji na koži itd., izražajo prisotnost (preveč) vlage v telesu.
 

Kako vlaga škoduje?
Dandanes ljudje uživamo več mesa, veliko sedimo in se malo gibamo, s tem pa škodujemo ali omejujemo sposobnost sfere vpliva vranice, da transportira energijo či po celem telesu. Zaradi omejenega transporta in transformacije energije se vlaga nabere v telesu in postane notranja vlaga.

Ljudje s preveč notranje vlage se v okolju z visoko stopnjo vlage zlahka počutijo neprijetno. To lahko povzroči omotico in težak občutek v glavi, utesnjenost na/v prsnem košu, kratko sapo, utrujenost in pomanjkanje moči, pojavijo pa se lahko tudi težave s prebavo, urinarnim traktom in kožo.
 

Simptomi (boleznotvorne) vlage so:

    omotična in težka glava (kot brisača na glavi), težak občutek v telesu, rokah in nogah, neprijeten občutek celega telesa;
    boleči sklepi, omejeno iztegovanje ali trdost in otečenost;
    pomanjkanje apetita, sluz v ustih, suha usta in pomanjkanje žeje, utrujenost, nemoč;
    zjutraj otečena koža okrog oči ali pasovi pod očmi, debelejša obloga na jeziku, večji jezik ali odtisi zob na robu jezika (če pogledamo v ogledalu).
     

Kako učinkovito odpraviti vlago?

1. Povečati telovadbo in s tem pospešiti izločanje vlage iz telesa (potenje). Tek, hitra hoja, plavanje pomagajo pri poživitvi in transformaciji energije in kroženju krvi ter tako okrepijo presnovo vode v telesu.

2. Dieta za očiščenje vlage. Pomeni uživanje več čebule, česna, ingverja – Kitajci so navajeni v oblačnem vremenu, oziroma kadar so premočeni, preventivno spiti ingverjevo juho proti prehladu.

3. Uživanje manj soli pomaga sferi vpliva ledvic, da izloča vodo in odpravlja vlago.

4. Vprašajte svojo_ega akupunkturistko_a za nasvet in če bi bilo vredno opraviti sklop akupunkturnih terapij in/ali jemati zeliščna prehranska dopolnila.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.