Gua sha - tehnika ohranjanja zdravja za potrebe sodobnega človeka

Prevedel: Seth Vid Peterson, univ. mag. sin.

 

»Pomanjkanje, ki ga povzroča zastoj krvi«, je ena izmed pogostejših fizičnih lastnosti sodobnih ljudi. Sodobniki pogosto jemo preveč hrane, zaradi česar so želodec in črevesje preobremenjeni. Poleg tega so naše življenjske navade neredne, službeni pritiski so veliki, prekomerno uporabljamo možgane, premalo smo telesno aktivni, pesti nas pomanjkanje spanja, in še bi lahko naštevali. Telo, ki je podvrženo tovrstnim vplivom, je zato nagnjeno k utrujenosti, endokrinim in presnovnim motnjam, v notranjosti telesa je zaradi prekomernega kopičenja presnovnih odpadkov in stagnacije ovirano kroženje biopotenciala (qi) in krvi, kar vodi do motenj mikrocirkulacije. Tovrstne motnje negativno vplivajo na ohranjanje optimalnega zdravja ljudi, ščasoma pa lahko celo povzročijo različne bolezni.

Gua sha s preprostim »česanjem« in masiranjem kože odpravlja »zlobne strupe in zastoje«, uravnava biopotencial in kri, ju usklajuje v meridianih in organih, uravnava yin in yang in zagotavlja normalno delovanje vsakega organa. Hkrati lahko izboljša mikrocirkulacijo, pospeši krvni obtok in odstrani zastoje krvi, detoksificira telesno notranjost ter mobilizira in krepi telesni samoobrambni (imunski) sistem. Učinkovito spremeni patološko stanje neravnovesja meridianov ter yina in yanga, pri čemer se doseže namen krepitve telesa in preprečevanja bolezni. Je zdravstveno ohranitvena in vzdrževalna tehnika, zelo primerna za običajni način življenja sodobnega človeka.

Gua sha temelji na »teoriji kože«, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine. Uporablja poseben predmet za masiranje ustreznih delov kože za stimulacijo meridianov, pospeševanje krvnega obtoka in odstranjevanje zastojev krvi. Sodobna znanost dokazuje, da lahko Gua sha razširi kapilare, poveča izločanje znojnih žlez in pospešuje prekrvavitev, poleg tega pa nudi takojšnji ugodni vpliv na različne kronične bolezni, vročinski udar, bolečine v mišicah in druge t. i. »vetrno-hladne« artritise.

Lepotilna metoda obraznega masiranja vključuje Gua sha pripomoček, ki je oblikovan v skladu s fiziološko strukturo obraza. Gua sha terapevt/ka vzdolž določenih meridianskih točk obraza izvaja posebne tehnike masiranja, da obrazne meridianske točke stimulira s česanjem in spodbujanjem pretoka krvi. Ta proces povzroča tudi čiščenje por, izločevanje t. i. »akutnega qi-ja« ter uravnavanje obraznih bioloških informacij, yina in yanga. Obrazne meridianske točke s strganjem stimulira, da nastane toplotni odziv, ki poveča lokalno hemolizo in pretok krvi na obrazu, aktivira poškodovane in šibke celice, spodbuja izmenjavo in odvajanje odmrlega presnovnega materijala ter celice oksidira, popravi in ​​obnovi, da normalno delujejo. Ima učinek razstrupljanja in pomlajevanja, sprošča gube, pospešuje krvni obtok, aktivira in normalizira telesni biopotencial, odpravlja razne pike in ščiti kožo.

 

Koristni učinki tehnike Gua sha glede na simptome


1. Uravnavanje biopotenciala in pospeševanje krvnega obtoka: pri nerednih menstruacijah, menopavznem sindromu, palpitacijah, stiskanju v prsih, mastitisu.

2. Aktiviranje krvnega obtoka za odstranjevanje zastojev: pri vaskularnem napetostnem glavobolu, travmatičnem glavobolu, nespečnosti, pozabljivosti.

3. Sprostitev meridianov in kolateral: pri boleznih hrbtenice, omotici, glavobolu, bolečinah ali mravljinčenju, togosti vratu, bolečinah v vratu, ramah in hrbtu, odrevenelosti, utrujenosti, šibkosti, bolečinah v pasu in kolenih.

4. Razstrupljanje in drugi učinki: pri zaprtju, nevrosteniji, nespečnosti, gubah na obrazu, melazmah, aknah, podočnjakih, ohlapni koži obraza, pomaga pri ustvarjanju vitkega trebuščka in hujšanju.

5. Odpravljanje vlage in notranje vročine: bolnike z visoko osebnostjo t. i. »vlage« in t. i. »vročine« lahko zdravimo z metodo Gua sha.

6. Tehnika je posebej je primerna za rehabilitacijo bolečih bolezni in periartritisa rame.




© 2012 - 2024 KitajskaMedicina.si Vse pravice pridržane.