Z akupunkturo nad alergije

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med. 

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.

 

Simptomi alergije so simptomi bolezni z razmeroma zapletenimi vzroki. Pogosto so vzroki lahko dedni, lahko izvirajo iz okolja (kot na primer cvetni prah, pršice, trave) ali iz hrane oziroma živil (ribe, raki, mleko, jajca …), lahko pa jih povzročajo tudi zdravila (preventivna cepljenja, antibiotiki). Vsi ti vzroki vplivajo na zdravstveno stanje, hkrati ta vpliv lahko povzročijo tudi fizični vzroki, kot so sončna svetloba, mraz, praskanje …

Tradicionalna kitajska medicina meni, da so vzroki za alergijo tako notranji kot zunanji. Notranji vzrok je lahko deden oz. prirojen, pogosto gre za primanjkljaj energije v sferi vpliva in delovanja pljuč ali pa za primanjkljaj energije v sferi vpliva in delovanja vranice in ledvic, za neutrjeno zunanjo energijsko plast (plašč) ali ovojnico (wei qi). Na tej podlagi je možnost, da zunanji boleznotvorni ali patološki energetski potencial vstopi v telo, še zlasti v oslabljene sisteme, toliko večja in lahko povzroči zgoraj opisane znake alergij.

Simptome oziroma znake alergije glede na mesto pojavljanja ali pogostosti pojavljanja delimo na štiri glavne skupine:

  1. Alergijsko vnetje veznice na očeh. Najpogosteje se izraža z rdečo in srbečo veznico, občutljivostjo na svetlobo, nenavadnim občutkom (solzenje ob najmanjšem vetrcu), otečenostjo in čezmernim izločanjem.
  2. Alergijsko vnetje nosu. Se navadno razvije hitro in tudi hitro uplahne oziroma izgine. Na začetku se pojavijo srbenje, draženje v nosni votlini, potem kihanje in izločanje bistre tekočine skozi nos, tudi zamašena nosna votlina na eni ali obeh straneh; lahko je kratkotrajno, ni pa nujno, lahko je lažje ali hujše oblike, čas trajanja je lahko daljši ali pa krajši, hkrati pa je to edini znak, saj na drugih delih telesa ni posebnih znakov alergije.
  3. Alergijska astma. Preden se pojavi astma , se lahko že pojavijo simptomi kihanja, tekočine iz nosu, kašlja, utesnjenosti v prostorih itd. Če se ti simptomi ne pozdravijo takoj, se lahko razvije astma. Pogosto se pojavlja ponoči z utesnjenim občutkom v prsih, kratko sapo, težkim dihanjem, prisilno sedečo držo, dihanjem z odprtimi usti in dviganjem ramen, kratkim vdihom in dolgim izdihom.
  4. Koprivnica. Na koži se pojavijo srbeče pike z jasno mejo, različnih velikosti in oblik.

Zgoraj opisane simptome delimo glede na čas pojavljanja. Stopnjo razvitosti simptomov delimo glede na trajanje, na akutne in kronične.

Tovrstni bolezenski simptomi se v teoriji tradicionalne kitajske medicine opisujejo kot primanjkljaj (bioenergetskega potenciala) v jedru ali v korenini in prebitek (bioenergetskega potenciala) na površini. V primeru kronične, že dalj časa trajajoče alergije, so lahko hkrati prisotni znaki prebitka in primanjkljaja. V akutni fazi so glavni znaki prebitka, v kronični fazi pa so glavni znaki primanjkljaja. Tradicionalna kitajska medicina meni, da dokler v telesu obstaja dovolj prave energije (zheng qi), boleznotvorna patološka energija ne more vstopiti v telo in povzročati težav. V akutnem primeru se zdravi površina, v kroničnem pa jedro ali korenina. V akutni fazi lahko akupunkturna terapija olajša simptome alergije, pri kronični obliki alergije pa akupunkturna terapija (o)krepi sfere vpliva ali sposobnosti delovanja pljuč, vranice in ledvic in tako prepreči pogosto ponavljanje simptomov. Tudi pri kroničnih oblikah alergije, ki se pojavljajo vsako leto, trajajo dalj časa in vplivajo na delo in življenje, torej lahko akupunkturna terapija zelo pomaga.

Dodatna vprašanja

Kaj je vzrok za zabuhle podočnjake?

Diagnostik kitajske tradicionalne medicine se pri postavljanju diagnoze, poleg otipa pulza in pregleda jezika, lahko opirajo tudi na stanje oči in pregleda okoli oči. Področje pod očmi odraža tudi stanje vranice, in če imamo zabuhle podočnjake, je to znak, da je delovanje vranice, ki je zadolžena za uravnavanje vlage ve telesu, oslabljeno.

Zakaj se z leti slabša sluh ter zakaj včasih tudi mlajšim zvoni v ušesih?

Ušesa so povezana z organom ledvic. Ker njihovo delovanje s starostjo slabi, se nam slabša tudi sluh. A težave z ušesi, recimo zvonjenje v ušesih, so lahko povezane tudi z izčrpanostjo, kronično utrujenostjo, stresom, depresijo ali drugimi psihičnimi napori, zato se lahko te težave pojavljajo tudi pri mlajših. □

 

 

 

 

 

Pripete datoteke: