Rak

November, 2016

Napisal: Qu Dingzhu, zdravilec kit. med. 

Prevedla: Špela Oberstar, univ. dipl. sin. in soc. kult.

 

 

 

  • Kaj pomeni rak, kakšni so vzroki, da se bolezen pojavi?

Rak z drugimi besedami imenujemo tudi tumor maligne vrste. S svojimi posledicami na zdravje človeka deluje zelo škodljivo, je invaziven in je ena izmed pogostejših oblik bolezni, ki nas lahko doleti. Svetovna zdravstvena organizacija pojmuje pojavnost raka kot eksplicitno bolezen, nanašajočo se na vrsto življenjskega stila ljudi. Najpomembnejši indikatorji pojavnosti raka so tako življenjski slog, okolje, v katerem živimo, in, ne nazadnje, življenjske navade ljudi.

  • Kako kitajska medicina prepozna pojav raka, kakšni so vzroki zanj, kako ga interpretira?

Kitajska medicina skozi holistični pogled in diferenciacijo sindromov meni, da je rak akutna bolezen celega telesa (ne samo enega določenega dela) v smislu; energija či telesa mora biti prazna (v kroničnem primanjkljaju), da se lahko patološka či nabere (konkretizira). Ker je celotno telo v primanjkljaju, je patološki del v prebitku. Primanjkljaj je jedro (koren) bolezni, prebitek pa površina (izraz). Poškodba zaradi primanjkljaja krvi in energije sfer vpliva glavnih notranjih organov, je glavni vzrok za nastanek te bolezni. Zunanji in notranji bolezensko tvorni dejavniki vodijo do nabiranja strupov iz sluzi, vročine, vlage, krvi in čija. Patogeneza oz. dinamika nastanka tovrstnih obolenj je po TKM pravi primanjkljaj notranjosti in posledično konkretiziran patološki strup.

  • Rakavi bolniki se pri nas večinoma zdravijo s pomočjo kemoterapije (po ali brez operacij), kakšen je pa pristop TKM?                

Rak se lahko pojavi v veliko različicah. Čeprav je zdravljenje s pomočjo operacije in kemoterapije zelo učinkovito, ima tudi to svoje slabosti. Kitajska medicina se s svojim diagnostičnim pristopom vedno znova nanaša na vzročnost in vzpostavlja gledišče na človeka kot takega, na njegovo okolje, njegovo konstitucijo. Glede na ta dejstva bolnikovega stadija prilagaja svoje metode akupunkture, akupresure, zdravilnih zelišč. S temi metodami principe »odstranjevanja«, »dovajanja«, »razporejanja« vodi do cilja pretočne cirkulacije, razpršitve sluzi, stapljanje toksinov (tumorjev, cist), dovajanja energije in dviga odpornosti telesa, da se lahko telo uspešno zoperstavi bolezni in se pred njo obvaruje. Klinično gledano, pristopi TKM dosegajo želeni terapevtski efekt tudi pri obravnavi rakastih bolnikov.

  • Kako TKM povezuje princip sedmih osnovnih čustvovanj s pojavom raka?

Kitajska medicina princip »sedmih osnovnih čustvovanj« deli na sedem čustev: veselje, jeza, žalost, tesnoba, misel, strah in prestrašenost. Ta so med seboj povezana, se med seboj odsevajo. Rak je med drugim tudi pojav odraza nekega določenega stanja srca, telesa, duha.

TKM pravi, da če se v nas katerokoli izmed sedmih čustev zadržuje preveč časa, to povzroči, da je naša zavest (esenca) čedalje bolj obremenjena in pritisk nanjo se povečuje, vse dokler ne začne vplivati na fizično telo, ki postane napeto in zakisano, energija či in krvna cirkulacija sta nepretočni, zunanji ter notranji organi ne delujejo več pravilno, nastajati začne nakopičena tvorba (lahko tudi rakasta). Preplet in vpliv čustvenih stanj na fizično telo je torej eden izmed temeljnih vzrokov za nastanek raka. Seveda ni vedno vzrok za njegov pojav, vsekakor pa vpliv čustvenega na fizično telo pospešuje razvoj raka v neželeno smer.

  • Zakaj je potrebno, da bolniki, zboleli za rakom, med operacijo in kasneje med kemoterapijo vedno pazijo na zadostno gibanje in ohranjanje toplega telesa?

Rakaste celice se bojijo dveh stvari; bojijo se vročine in okolja s kisikom.

Kadar je temperatura telesa nizka (35 stopinj), je ugodna za povečanje števila rakavih celic in nasprotno, če je telesna temperatura visoka (39 stopinj), lahko povzroči, da rakaste celice začno odmirati.

Zatorej morajo bolniki pred operacijo in med kemoterapijo ne samo paziti na uravnovešeno polnovredno prehrano, ampak tudi na to, da se toplo oblečejo in izogibajo mrzli hrani. Konsistentno naj vsak dan zjutraj na tešče spijejo kozarec vroče (tople, ne samo mlačne) vode, zvečer pa naj si pol ure pred spanjem namakajo noge, prav tako v vroči vodi, največ pol ure. S tem sami preventivno pomagajo pri izboljšanju obrambnega mehanizma telesa, pri pretočni krvni cirkulaciji, pri odpravljanju mraza z dvigom energije jang. Rakaste celice se z zadostnim gibanjem (in s tem dovajanjem svežega kisika) ne bodo želele razmnoževati, zato je vsakodnevno gibanje pravilo, nuja, ne izjema. Vsak dan naj bo bolnik aktiven, recimo pri sprehodu, vsaj eno uro, vsaj pol ure naj se nastavi soncu. Poišče naj prostor, kjer je veliko svežega zraka, v gozdu ali pa pri reki, v gorah, se prediha z globokimi vdihi in izdihi in izkoristi svoje zdravo okolje za lastno rehabilitacijo.

  • Kako paziti na hrano, kaj jesti?

Kemoterapija zelo oslabi telo, imunski sistem pade na najnižjo raven, večina hranljivih vrednosti v telesu se zmanjša, se odplakne. V prvi vrsti  je treba nadomestiti ter telesu dovajati antioksidante, vitamine, minerale.

Priporočljiva so torej hranila, ki krepijo imunost, kot so: grozdje, hruška, jagode, borovnice, limone, jabolka, korenček, kivi, avokado, papaja, banane, bučke, jajčevci, česen, ingver, čebula, kalčki, peteršilj, jajčevec, špinača, sladki krompir, koruza, kurkuma, zeleni čaj, polnozrnata živila, stročnice, sveže morske alge, oreščki ...

 

Kateri hrani se izognemo?

  1. Sladkorju se izognite. Rakaste celice se hranijo s sladkorjem. Sladkor v krvi kar v 57 % nahrani že obstoječo rakasto tvorbo. Če bolnik ne more v celoti odpraviti sladkorja iz prehrane, naj se dnevno omeji na vnos pod 50 g.
  2. Izognemo se tudi hitri mastni prehrani, ocvrti, preveč pikantni, začinjeni hrani, visoko proteinski hrani. Tudi izdelkom, kot so mleko, svinjina, govedina, smetane, siri, maslo, morska hrana.
  3. Zmanjšajte vnos kave.
  4. Zmanjšajte kajenje na minimum, nehajte piti alkohol. Dokazano je, da je pitje alkohola, več kot štiri kozarce na dan, neposredni vzrok za nastanek 10 vrst raka, v povprečju s prekomernim pitjem alkohola tvegate 40-%  možnost za nastanek rakastih celic. □