Paraliza obraznega živca

April, 2017

Napisal: Yao Junhao,  zdravilec kit. med. 

Prevedla: Silvija Fister, univ. dipl. sin. in kult. soc.

 

Kaj je paraliza obraznega živca?

Paraliza obraznega živca je znana tudi kot vnetje obraznega živca ali pareza obraznega živca. Gre za obolenje, pri katerem je glavni simptom značilna asimetrija obraza, pri čemer se na eni strani obraza oči in usta očitno ukrivijo navzdol. Pri odraslih osebah se najpogosteje pojavi pozimi in spomladi, a pravzaprav tudi poleti ni redka. Paraliza obraznega živca se deli na dve vrsti, tj. na centralno in periferno. Danes bomo govorili o periferni obliki obolenja.

Zahodna medicina kot vzrok za paralizo navaja virusno ali bakterijsko infekcijo ali disfunkcijo žil. Kitajski medicina pa navaja, da do paralize pride ob vdoru t. i. boleznotvornega vetra. Oziroma, kot je zapisano v knjigi Splošna razprava o vzrokih in manifestacijah vseh bolezni (Zhu Bing Yuan Hou Lun), ko patogeni dejavnik veter vstopi na področje t. i. meridianov Yang Ming noge in Tai Yang roke.

 

Kako poteka paraliza obraznega živca?

Klinični znaki se razvijejo zelo hitro, vrhunec po navadi dosežejo v nekaj urah. Manjšina obolelih pred pojavom ali v času bolezni čuti bolečine okrog ušesa in na prizadeti strani obraza. Oboleli lahko zjutraj pri umivanju obraza in zob opazi, da so usta povešena. Značilna simptoma sta popolna izguba nadzora gibanja stranskih obraznih mišic in gubanje obraza. Očesna odprtina se poveča, guba med nosom in ustnico postane plitka, usta se povesijo, mimika obraza, premikanje obrvi in zapiranje oči na oboleli strani so prizadeti, izpostavijo se zobje, stisk ust v položaj za žvižganje in podobni gibi niso možni. Poleg tega se pogosto pojavi solzenje oči, uhajanje sline in zastoj hrane med dlesnimi in lici, pri nekaterih se spremeni tudi okušanje, in poveča se občutljivost na zvok. Če ostane paraliza dolgo neobravnavana, se lahko pojavijo še utripanje mišic, mišični krči, občutek vlečenja in drugi neprijetni občutki na obrazu.     

 

Kakšne terapije so na voljo?

Zahodna medicina za zdravljenje uporablja protivirusna zdravila in kortikosteroide, dodaja hranila za živce, kot so na primer vitamini. Kitajska medicina pa se osredotoči predvsem na to, da zaustavi veter, razprši mraz in poskrbi za ponovno energijsko pretočne meridiane.

 

Katere so specifične metode obravnave v kitajski medicini?

Zelo učinkovito se paraliza obraznega živca tretira z akupunkturo! Torej, učinkovita je akupunktura, prav tako pa tudi terapevtske metode z mehanskimi ali toplimi ventuzami, moksibustija (stimulacija točk ali predela telesa s toploto, ki jo oddaja goreča pelinova palčka; op. prev.), masaža, nanašanje zdravilnih učinkovin na obolelo mesto in podobne metode. □