Ohranjanje dobrega zdravja

Napisal: Liu Hongzhou, zdravilec. kit. med. 

Prevedla: sinologinja Tjaša Vilotič

Nasveti zdravilca Liu Hongzhou

Vročino v jetrih povzročajo zunanji dejavniki (veter, mraz, vlaga). Če želimo ustaviti vročino, moramo biti posebej pozorni, da je naše čustvovanje pravilno in uravnoteženo. V nasprotnem primeru, če so naša čustva preveč ali premalo intenzivna, lahko hitro pride do poslabšanja, posebej delovanja jeter. Pomembno je vselej ohranjati zadovoljstvo in srečo, saj ta ohranja in uravnava notranjo toploto.

Vsakodnevno se srečujemo z raznovrstnimi prijetnimi in manj prijetnimi situacijami, tako v zasebnem življenju kot v službi, s stresom, raznimi strahovi in fobijami … Vse to v nas vzbuja negativna čustva, kot so jeza, strah, žalost. To se navzven kaže kot hitra razdražljivost, napetost in celo nasilje. Če se želimo znebiti poškodbe v jetrih, ki nastane pri takšnih čustvih, potem moramo najprej začeti z opuščanjem slabih navad in z umirjanjem naglega temperamenta. Kako to storimo?

Najprej se moramo naučiti nadzorovati svoja čustva in karakter ter se postopoma sprostiti in izboljšati razpoloženje. Zdravilci kitajske medicine ljudem, ki so pogosto napeti, razdraženi in pod stresom, svetujejo, da z metodo akupunkture ponovno vzpostavijo ravnovesje v telesu oziroma da si tudi sami večkrat masirajo določene akupunkturne točke.

Akupunkturne točke na glavi

Točki na vratu (slika 1), v sencih in nad ušesi (sika 2) so tri glavna območja na glavi. S stimulacijo teh treh območji lahko dosežemo čistost uma in bistrost misli, se sprostimo, poskrbimo za aktiviranje imunskega sistema, blažimo  glavobole in vzpostavimo ravnovesje, da ne zbolimo. Nekateri ljudje po masaži omenjenih točk začnejo kolcati, kar pomeni, da so dosegli raven dobrega zdravja. Ugodno vpliva na ljudi, ki se dostikrat razjezijo in so zaskrbljeni ter tiste z bolečinami v prsnem košu.

Akupunkturne točke v prsnem košu

Akupunkturna točka v središču prsnega koša je namenjena našemu psihičnemu stanju. Aktiviramo jo, ko se želimo znebiti depresije in žalosti ter pomaga pri težavah s kratko sapo in oteženim dihanjem. Ko stimuliramo omenjeno točko pri masaži, s palci pritiskamo proti želodcu. To ponovimo petkrat, nato minuto ali dve počivamo. V času jeze in napetosti zdravilci priporočajo, da to ponovimo stokrat.

Akupunkturne točke v nogah

Točka na nartu (slika 4) se stimulira pri ljudeh, ki se hitro razjezijo in tistih, ki so melanholični, depresivni. Pomaga tudi pri uravnavanju visokega krvnega pritiska, glavobolih, bolečinah v prsnem košu, menstrualnih težavah. Če poleg omenjene točke stimuliramo še točki pod koleni (slika 5), odpravljamo težave pri nepravilnemu delovanju jeter. Dosežemo ravnovesje v prebavi, kar nam pomaga pri trebušnih in želodčnih težavah.

Da ne zbolimo, moramo torej ohranjati primerno psihofizično stanje ter preprečiti zaskrbljenost. Ko začutimo težavo, nemir ali smo pod pritiskom, tega ne smemo zadrževati v sebi. V takih primerih se je najbolje pogovoriti s prijateljem oziroma osebo, ki ji zaupate, se dobro predihati, poslušati glasbo ali uporabiti katero od metod sproščanja. Ko začutite določene težave in vaše metode ne pomagajo najbolje, poiščite zdravnika ali zdravilca, ki bo za vas najhitreje našel ustrezno terapevtsko metodo. □