(Ne)plodnost, nosečnost in zdravje ženske po porodu

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.                       

Prevedla: Silvija Fister, univ. dipl. sin. in nov.

Pogovor z zdravilcem tradicionalne kitajske medicine - diagnostikom in akupunkturistom: (ne)plodnost, nosečnost in zdravje ženske po porodu

 

Med najpogostejšimi težavami žensk so različne ginekološke težave in z njimi povezane težave pri načrtovanju nosečnosti. Vedno več žensk in parov tako poišče pomoč pri tradicionalni kitajski medicini, ki je znana po tem, da uspešno pomaga na poti k razširitvi družine. To je bil tudi povod, da smo zdravilcu TKM Yao Junhaou zastavili nekaj vprašanj na temo ženskega zdravja. Kakšni so vzroki za neplodnost po TKM in kako lahko TKM v tem primeru pomaga? Ali je TKM v primeru neplodnosti kompatibilna s postopki uradne medicine? Ali je akupunktura dovoljena in učinkovita tudi pri težavah nosečnic? Kaj pa težave novopečenih mamic?

 

TKM poudarja, da je celostno razumevanje številnih sprememb v ženski fiziologiji med načrtovanjem nosečnosti, nosečnostjo, procesom rojevanja in v obdobju po porodu ključno za določanje primernih in učinkovitih terapij za številne težave, ki se ob tem lahko pojavijo. TKM v zvezi s spremembami v teh obdobjih najprej poudarja pomen pretočnosti in stanja krvi, energije (či) ter s tem povezanih organskih sistemov ledvic, jeter, srca in vranice ter njihove interakcije.

 

Prvi korak pri ugotavljanju vzroka neplodnosti po TKM je pregled. Ta je sestavljen iz spraševanja, opazovanja (jezik, polt itd.) in tipanja pulza. Vprašanja segajo od natančnega poizvedovanja o poteku menstrualnega cikla, kakovosti spanja, morebitnih preteklih ali aktualnih bolezni in terapij, poškodb in operacij do vprašanj o prebavi, odvajanju vode, življenjskih navadah in razvadah itd. Vsi ti odgovori pomagajo pri čim bolj natančni določitvi vzorca neravnovesja, ki se ga zatipa na pulzu obeh rok. Pulz je namreč odličen pokazatelj zdravstvenega stanja in s tem morebitnih vzrokov za neplodnost. Vse informacije skupaj namreč tvorijo t. i. bolezensko sliko, glede na katero se določi t. i. zdravilna protislika – načrt akupunktur in morebitne podporne terapije (kitajska zelišča in moksibustija – pogrevanje določenih akupunkturnih točk s tlečo zeliščno palčko). Bolezenska slika in protislika sta izrazito individualni in tako tudi za dve ženski z enako uradno diagnozo (npr. cistični jajčniki) pogosto nista enaki.

 

Energetska osnova telesa po TKM je organski sistem ledvic, ki mora biti dovolj močen, da z energijo či preskrbi maternico oziroma mamo in otroka. Če so ledvice v primanjkljaju zaradi prenapornega dela, negativnega stresa ali drugih zdravstvenih težav, je zanositev in donositev otroka izziv.

Kri, ki vsebuje in razdeljuje hranila, je v kitajski medicini enako pomembna kot či. Prav t. i. primanjkljaj krvi je pogost vzrok za težave pri zanositvi in hkrati  za neravnovesje, ki se lahko razvije tudi med nosečnostjo. S krvjo so povezani sistemi jeter, vranice in srca, pri čemer jetra kri skladiščijo, vranica sodeluje tudi pri njenem nastajanju, srce pa nadzira njeno cirkulacijo.

Povedano drugače, med terapevtsko obravnavo neplodnosti se TKM osredotoča na uravnavanje menstrualnega cikla in morebitnih simptomov t. i. predmenstrualnega sindroma, od bolečih menstruacij ter nihanja razpoloženja naprej. Uravnavanje sistema jeter pri tem vsakič igra pomembno vlogo, saj so jetra odgovorna za prosti pretok menstruacije, ki mora biti v optimalnem stanju bogat, rdeč tok brez grudic. Poleg tega so neravnovesja sistema jeter pomemben del psiholoških aspektov ženske, kot sta tesnoba in depresija.

 

Zato v TKM velja, da so veselje, kakovosten spanec ter sproščenost ključni vidiki zanositve, razreševanje s tem povezanih neravnovesij pa nepogrešljiv del ženskega zdravja. Pri obravnavanju neplodnosti niso zanemarljiva niti hormonska nihanja in stres ob morebitnih zahodnomedicinskih postopkih pri obravnavi neplodnosti in umetne oploditve, ki jih akupunktura prav tako blaži.

 

Akupunktura je namreč učinkovita ne glede na to, v kateri fazi so težave z zanositvijo. Mnogi ordinacijo TKM obiščejo, ko so že vključeni v postopek umetne oploditve, mnogi, ko je le-ta neuspešen, in mnogi še preden se odločijo za postopke zahodne medicine. Pri tem so uradne diagnoze in mnenja zdravnikov različni – od ponavljajoče se endometrioze in cističnih jajčnikov do domnevno psiholoških in uradno nepojasnjenih vzrokov neplodnosti.

 

Akupunktura je primerna tudi za odpravljanje in lajšanje številnih težav nosečnic, kot so slabost, utrujenost, zatekanje in bolečine. Poleg tega z akupunkturo zelo uspešno dosežemo, da se otrok v maternici pravilno obrne in s tem preprečimo neželene zaplete ob porodu. Znana je tudi priprava na porod (nekaj akupunktur v času pred rokom), ki olajša bolečine in sam proces poroda. Tudi poporodne terapije so koristne za krepitev zdravja novopečene mamice. Takrat se v smislu TKM z akupunkturo krepijo predvsem kri, jetra, vranica in ledvice, kar odpravlja morebitne hormonske (npr. ščitnične) težave, poporodno depresijo, utrujenost itd.

 

Sistem TKM k ženski plodnosti, nosečnosti, porodu in poporodni negi pristopa celostno, nežno in učinkovito, saj predvsem spodbuja, obuja in ponovno vzpostavlja optimalne naravne telesne funkcije brez negativnih stranskih učinkov za telo. Glavni cilj akupunkture je torej povrnitev ravnovesja in moči, kar omogoča pozitiven prebitek energije in s tem se naravni procesi zgodijo brez močnih kemičnih posegov, ki preglasijo naravne funkcije. □