Negovanje življenja v pomladnem času

Napisal: Han Zaoxiang, zdravilec kit. med. 

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.

 

Po teoriji petih elementov (kovina, les, voda, ogenj, zemlja) je pomlad v znamenju lesa. V človeškem telesu elementu lesa pripada sfera vpliva jeter. Ena glavnih sposobnosti delovanja te sfere je uravnavanje čustev, razpoloženja in volje.

V obdobju pomladi moramo zato uravnavati razpoloženje na tak način, da preprečimo nenadne navale jeze in depresivno žalostno razpoloženje. Imejmo odprt in širok pogled na svet, z dobro mero veselega optimizma. V tem času se vse giba in cveti, zato se več gibajmo zunaj tudi mi in v telesu bo, tako kot v naravi, nastajalo več energije jang.

Spomladi začne energija jang rasti proti površju telesa, pore na koži se postopoma odpirajo, v mišice pride več krvi, a kljub temu se lahko počutimo utrujeno. Ker je spanje bolj zgoščeno, predolgo spanje pa ne koristi razvoju energije jang, se lahko zgodi, da smo kljub temu da smo spali več kot po navadi še vedno zaspani ali utrujeni. Sprehod, tek in druge oblike telovadbe pomagajo razvoju energije jang in lahko odpravijo spomladansko utrujenost.

Dobro je uživati hrano pekočega in sladkega okusa (energijo razprši) in ne hrane kislega okusa (energijo potegne skupaj). Priporočamo več žitaric, dateljnov, arašidov, čebule, peteršilja … in manj surove zelenjave, hladne narave in grenkega okusa, zato da preprečimo poškodbe v sferi vpliva želodca in vranice.

Tudi z akupunkturo in samomasažo akupunkturnih točk lahko izboljšamo odpornost in stimuliramo imunski sistem. □