Kronične poškodbe ledvenega dela hrbtenice

Napisal: Han Zaoxiang, zdravilec kit. med.                     

Prevedel: Miha Virant, uni. dipl. sin. in soc. kult.

Gre za poškodbe mišic, mišične membrane, ligamentov in drugih struktur mehkega tkiva, ki se počasi nabirajo in tako postanejo kronične. Nastanejo lahko zaradi dolgotrajnega dela v sklonjeni drži, oziroma v okoliščinah, kjer so ledvene mišice dolgo časa preobremenjene in preutrujene. Ali pa v primeru, ko delovna drža ni pokončna in pravilna, in tudi tam, kjer gre za prirojene posebnosti. Ta oblika poškodb je najpogostejša, pogostokrat ne gre za zunanjo, športno ali prometno poškodbo, ampak za to, da se nevede, počasi, pojavi bolečina v križu, ki lahko seva v nogo ali nogi. Te poškodbe so enakomerno razširjene med ljudmi različnih poklicev, pojavijo se ravno tako pri ljudeh, ki delajo z fizično silo, kot tudi pri pisarniškem delu. Kmetje, delavci in direktorji približno enako pogosto pridelajo to obliko poškodbe.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) meni, da je vzrok za te poškodbe v počasnem nabiranju utrujenosti v mišicah, ki se spremeni v poškodbo, poleg tega pa tudi v tem, da je bioenergetski potencial v sferi vpliva ledvic premajhen, gre za primankljaj energije v ledvenem delu. Zunanji boleznotvorni dejavniki so: veter, mraz in vlaga, ki lahko, ob prekomernem vplivu, prodrejo pod kožo in omejijo pretok energije po mišicah in v končni fazi lahko povzročajo zakrčenost mišic in/ali mišične membrane. Meridiani se zamašijo in omejijo krvni in energetski pretok ter povzročijo kronično bolečino.

Znaki kronične bolečine v ledvenem delu hrbtenice so: bolečina v križu, ki niha, včasih je močnejša in včasih manjša, po počitku se umiri, ob naporu pa poveča. Ob primerni telovadbi in/ali prilagojeni drži se bolečina zmanjša. Delo v predklonu je še bolj naporno, če silimo v predklon, to lahko poveča bolečine. Pogostokrat radi sami trkamo, rahlo udarjamo in masiramo ledveni del hrbtenice, kar zmanjša bolečine. Pri nekaterih se pojavi zatekajoča bolečina v nogi ali v obeh nogah. Če je vzrok za bolečine tudi v vetru, vlagi in mrazu, potem vremenske spremembe lahko vplivajo na bolečine. Oblačno, hladno in mokro vreme ter utrujenost lahko bolečine poveča, telo se nagiba naprej, vzravnana ter pokončna drža je boleča.

Ker gre za kronično, počasi razvijajočo se težavo, se le ta pogostokrat ponavlja in ne prenaša dobro prekomerne utrujenosti. Za zdravljenje tovrstnih težav tradicionalna kitajska medicina, glede na različno situacijo, izbira različne metode za lajšanje težav. Te metode so: akupunktura, moksibicija, tuina masaža, zunanje zeliščne obloge, fizioterapija oziroma telovadba itn. Pri nekaterih akutnih težavah, ki so prirojene, in postanejo kronične, lahko akupunkturna terapija precej ublaži simptome.

Pri tistih s kroničnimi bolečinami v ledvenem delu hrbtenice je pravilna in pokončna drža ter prilagojena telovadba zelo pomembna. Če poleg tega še dodate akupunkturno terapijo so možnosti za ponovitev tovrstnih težav dosti manjše.