Kaj v TKM predstavlja jezik?

November, 2016 

Napisal: Han Zaoxiang, zdravilec kit. med. 

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin in soc. kult.

 

1. Kaj v kitajski medicini predstavlja jezik? Tradicionalna kitajska medicina (TKM) meni, da sta jezik in njegova obloga dokaj standardna, objektivna pokazatelja akutnih bolezni, količine in kvalitete krvi in energije (či), sfere energetskega potenciala glavnih notranjih organov (v smislu prebitka oziroma primanjkljaja).
 2. Kakšen je zdrav jezik? Telo zdravega jezika je bledo rdeče in rahlo vlažno, obloga na jeziku je tanka in prozorna. Jezik ni zatečen niti posušen.
 3. Zakaj mora pacient na prvem pregledu pri vas – ne glede na težavo – najprej pokazati jezik? Zato ker jezik lahko odraža stanje telesa, naravo in stopnjo bolezni, prekrvavitev in energetsko stanje.
 4. Ali to pomeni, da se dejansko vse bolezni odražajo na jeziku, tudi recimo bolečina v hrbtenici – če da, kako? Odvisno od stopnje, v blagi stopnji na jeziku verjetno ne bo nekih znakov, v hujših primerih pa. Kako se bo bolečina iz hrbtenice poznala na jeziku, je odvisno od vsakega človeka posebej. Dolgotrajna bolečina sicer lahko jezik malo potemni.
 5. Kaj vse diagnostik kitajske medicine opazuje na jeziku – barvo, obloge, razpoke, madeže ...? Barvo, obliko, oblogo, debelino in barvo obloge, jezik se gleda tudi kot zemljevid – na katerem delu jezika je opaziti spremembe (spredaj, zadaj, na strani ...).
 6. Kaj pomeni, če imamo belo obložen jezik, kaj pomeni suh jezik? Bela obloga načeloma nakazuje na hladni patogen, je pa to potrebno potrditi tudi z diagnozo pulza in drugimi diagnostičnimi metodami. Bela obloga nakazuje tudi, da je bolezen bolj na površju. Suh jezik nakazuje primanjkljaj jina in krvi (tekočin).
 7. Ali lahko, prosim, opišete nekaj najpogostejših stanj/težav, s katerimi prihajajo ljudje k vam in kako se to vidi na jeziku? (recimo bolečina v želodcu/kislina, bolečina v križu, krčne žile, težave s srcem ...)? Pri vseh opisanih situacijah se lahko pojavita bela obloga ali rumena obloga ali pa suh jezik. Vsaka bolezen se na različni stopnji različno kaže. Ista bolezen ima lahko različne znake na jeziku. Vsak človek je unikaten in zato so lahko tudi znaki, ki jih bolezen kaže, različni. Kako se bolezen pozna na jeziku, je precej odvisno od sfere vplivov glavnih notranjih organov in njih delovanja.
 8. Na kakšen način kitajska medicina pristopa k terapevtski obravnavi? Večinoma s tremi načini; zelišča, akupunktura in tuina masaža.

Tradicionalne diagnostične metode so štiri; opazovanje (telesa, oči, obraza, gibanja, jezika ...), spraševanje (deset najpogostejših vprašanj), poslušanje (govora, dihanja, človeka) in tipanja (akupresura, ocena pulza itd.). Opazovanje jezika je samo ena izmed diagnostičnih tehnik oziroma umetnosti, za kvalitetno diagnozo morajo biti poleg ocene jezika uporabljene tudi druge diagnostične tehnike. □