Glavobol

Napisal: Han Zaoxiang, zdravilec kit. med. 

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin. in soc. kult.

Glavobol je bolezenski simptom, ki se kaže z bolečino v predelu glave, lasišča ali senc. Je pogost simptom, ki se lahko izrazi pri več vrstah kroničnih in akutnih bolezni. Vzrok in potek glavobola sta precej zapletena. Danes bo zdravilec tradicionalne kitajske medicine Han Zaoxiang predstavil kronično obliko glavobola, ki ima ponavadi daljšo zgodovino, traja že dalj časa in se večkrat ponavlja.

Pojav glavobola se razlikuje glede na mesto bolečine, čas pojavljanja in narave bolečine (ostra, topa, utripajoča, pekoča, zatekajoča bolečina). Zato se ista oblika glavobola pri različnih ljudeh lahko kaže na razlačine načine oziroma z različnimi znaki. Glede na to značilnost, tradicionalna kitajska medicina razdeli tovrstne – kronične, dolgotrajne in ponavljajoče se – glavobole, na sledeče skupine:

  1. Glavobol vetra in vlage. Pojavi se po prekomernem stiku z vetrom in/ali vlago, ponavadi se izrazi samo na eni strani, ali pa se izmenjujeta leva in desna stran, lahko boli tudi cela glava, značilna je zatekajoča, ostra ali utripajoča bolečina.
  2. Glavobol jetrnega janga. Biopotencial ali življenjska energija in vpliv jeter se preveč segreva in dviguje; značilni so boleči robovi glave, večinoma po eni strani, omotica, vroč obraz, človek je obkrožen s težavami in se zlahka razjezi, rdeče oči in suha usta, pogosto se ta glavobol pojavi zaradi živčne napetosti.
  3. Glavobol zaradi (pre)goste sluzi. Omotica/vrtoglavica, boleč vrh glave (kot, da bi nosili težak klobuk), slabost in bolj tekoče blato.
  4. Glavobol zaradi primanjkljaja biopotenciala v krvi. Omotica in glavobol, lažja in dolgotraja bolečina, utrujenost in pospešeno bitje srca, bleda koža, dalj časa trajajoče težave s krvjo, počitek zmanjša bolečino. 
  5. Glavobol zaradi lene krvi. Ostra bolečina, ki vztraja dolgo časa, točno določeno mesto bolečine, ki se ne spreminja, opešan vid in slabši spomin.

Čeprav je  zdravilec Han Zaoxiang zgoraj opisal pet vrst oziroma modelov glavobola, v klinični praksi pogosto vidimo dve vrsti ali dva modela, ki se prepletata.

Glede na različne vrste/modele glavobolov je tudi način terapevtske obravnave tradicionalne kitajske medicine oziroma izbira akupunkturnih točk, ki jih zdravilec tradicionalne kitajske medicine izbere, različna. Pomembno je, da zdravilci jasno diagnosticirajo pot bioenergetskega potenciala oziroma meridian, ki zaradi nepravilnega delovanja povzroča glavobol, in razločijo naravo oziroma kvaliteto principa bolezni ter na tej podlagi izberejo terapijo. Akupunkturna terapija pogosto deluje na način, da tam, kjer je energetski pretok premočan, stimulira točke za spuščanje, in obratno, tam, kjer je energetski biopotencial prešibak, stimulira točke, ki le-tega dopolnjujejo. Na ta način tradicionalna kitajska medicina pogosto lahko zmanjša ali ublaži stopnjo bolečine, zmanjša pogostost pojavljanja ali pa glavobol odpravi v celoti. □