Dopolnilna terapevstka obravnava neplodnosti po TKM

Napisal: Gong Jiangrong, zdravilec kit. med. 

Prevedla: Špela Oberstar, univ. dipl. sin in soc. kult.

 

O neplodnosti govorimo, kadar ženska v časovnem roku enega leta ne zanosi po naravni reprodukcijski poti. Interpretacija vzroka neplodnosti se lahko kaže v neuravnoteženem spolnem življenju, ponavljajočih se splavih, nepretočnem čustvovanju, nepravilni prehrani. Posledično se rani meridian Chongrenmai, spremeni se celotna slika krvne in energetske cirkulacije v telesu, energija ledvic ni zadostna, meridian Chongren je moten v krvnem in energetskem delovanju. Področja terapevtske obravnave so v tesnem prepletanju usmerjena na delovanje maternice, meridiana Chongrenmai, ledvic, jeter in vranice.

Gledišče zahodne medicine sloni na tezi motenega delovanja ovulacije –  vključujoč preverjanje cikla ovulacije ter delovanja »rumenih telesc« (ki proizvajajo progesteron).

Vzroki nepravilno delujoče ovulacije so:

  1. Hipotalamus – najpomembnejše – nepravilno delovanje jajčnikov.
  2. Bolezensko spremenjeni jajčniki, zgodnje oslabljeno delovanje jajčnikov, sindrom policističnih jajčnikov, neodzivnost jajčnikov.
  3. Nepravilno delovanje nadledvične žleze in ščitnice.

Pri preverjanju »rumenih telesc« in s tem cikla ovulacije je pomembno, da preverimo tudi telesno temperaturo osebe, maternično floro, (beli tok, če je), naredimo biopsijo maternične sluznice in celotno hormonsko sliko.

Pri TKM sprva preverimo rezultate opravljenih raziskav in začnemo z interpretacijo razširjene bolezenske slike. Povprašamo o zrelosti in starosti ženske, kakšna je plodnost njenih reproduktivnih organov, če so kakšna vnetja, zarastline, hormonska neravnovesja, zatekanja mlečnih žlez, zatekanje dojk, kakšna je prevodnost jajcevodov, vprašamo za CT maternice in trebuha.

Potrditve bolezenske slike po principu TKM so naslednje: prazne ledvice, nepretočen jetrni či, nabiranje mastnega tkiva, nepretočno delovanje cirkulacije na ginekološkem področju. Predlaga se terapija z akupunkturo, da se napolnijo ledvice in sprosti jetrni meridian ter uravnovesi meridian Chongren. Najpogostejša je uporaba naslednjih akupunkturnih točk: Guanyuan, Shensu, Guilai, Ciliao, Sanyinjiao. Svetujemo previdnost pacientke pri higieni, časovni ureditvi spolne aktivnosti, priporočamo tople obroke, toplo oblačenje, čustva naj bodo sproščena. □