Akutne poškodbe ledvenega dela hrbtenice

Napisal: Han Zaoxiang, zdravilec kit. med. 

Prevedel: Miha Virant, univ. dipl. sin in soc. kult.

Akutne poškodbe ledvenega dela hrbtenice delimo na: poškodbe mišic, poškodbe mišične membrane, poškodbe ligamentov in vezivnega tkiva, poškodbe manjših vretenčnih sklepov in sakralnega križničnega sklepa. Večina takih poškodb nastane zaradi vpliva nenadne posredne zunanje sile na ta del telesa. Če obravnava poškodbe ni ustrezna ali če ni dovolj hitra, lahko povzroči podaljšanje in vztrajanje simptomov te poškodbe ter posledično spremembo akutne poškodbe v kronično.

Tradicionalna kitajska medicina meni, da take poškodbe nastanejo pri sunkovitem nenadnem gibanju ali dvigovanju težkih predmetov. Zaradi eksplozivnosti sile se poškodujejo kite in meridiani kit, vnetna tekočina kit in mišic zamaši oziroma ustavi pretok energije v organizmu in to povzročata bolečine.

Akutna poškodba mišic v ledvenem delu hrbtenice pomeni nategnjene, pretegnjene ali izvite mišice, ki povzročajo hudo bolečino, tako hudo, da se poškodovanec težko vzravna in zaradi tega ohranja prisilno ali varovalno držo, ki mu povzroča najmanj bolečin. V blažji obliki je bolečina prisotna samo med gibanjem, v težji obliki pa je zelo težko hoditi ali zgolj sedeti. Tudi kašljanje in kihanje lahko povzroča hude bolečine. Na ledvenem delu hrbtenice lahko poiščemo najbolj boleče točke. Rentgenske slike ne pokažejo kakšnih posebnosti.

Akutna poškodba ligamentov oziroma vezivnega tkiva hrbtenice na in med vretenci. Poškodovanci imajo dostikrat že zgodovino poškodb v povezavi z nenadnim dviganjem težkih predmetov ali sunkovitega obračanja okrog telesne osi (zasuk). Včasih se pri teh gibih sliši pokajoč zvok. Mišice so napete, boleče točke so na ali pa med vretenci. Predklon je omejen ali pa povzroča hude bolečine.

Akutna poškodba vretenčnih sklepov. Pogoste so poškodbe ledveno-sakralnega, sakralno-kolčnega in vretenčnega (medvretenčne ploščice – diski) sklepa. Po poškodbi se pojavi močna, težko vzdržljiva bolečina, trpeč izraz na obrazu, nenaklonjenost gibanju, še posebej pa strah pred kakršnokoli manipulacijo drugega. Mišice ledvenega dela hrbtenice so popolnoma napete, ko se sklep vrne v prvotno lego, bolečine počasi popustijo. Rentgenske slike lahko potrdijo tovrstne poškodbe.

Pri tovrstnih nategih, pretegih, izvinih in poškodbah mehkega tkiva in/ali sklepov lahko tradicionalna kitajska medicina z metodo akupunkture in tuina masaže ustavi bolečino in doseže zelo dobre zdravilske učinke. V nekaterih primerih lahko že stimulacija ene točke z akupunkturno iglico hitro olajša bolečino. Pri obravnavi tovrstnih poškodb tradicionalna kitajska medicina poudarja kombinacijo mirovanja in gibanja. Akupunkturist premika oziroma manipulira akupunkturno iglico, med tem pa poškodovanec rahlo miga z boki. Prej kot se začne z obravnavo obolelih predelov, prej bolečina popusti. Seveda, pomemben je tudi počitek in segrevanje poškodovanega mesta. □