5 vprašanj o akupunkturi

Napisal: Yao Junhao, zdravilec kit. med.                     

Prevedla: Silvija Fister, univ. dipl. sin. in nov.

 

Ali se lahko z akupunkturo obravnava alergijske simptome?

Seveda. Akupunktura zelo uspešno pomaga pri blaženju in odpravljanju simptomov številnih alergijskih obolenj, kot so oteženo dihanje, kihanje, srbenje kože, draženje oči, težave s prebavo, izcedek iz nosu itd.

 

Kako se z akupunkturo terapevtsko obravnava glavobole? Pri katerih vrstah glavobola je najbolj uspešna?

Lahko rečemo, da akupunktura uspešno pomaga pri vseh vrstah glavobola. Pri tem je način terapij z akupunkturo odvisen od vzorca neravnovesja, ki se lahko razlikuje od posameznika do posameznika. Akupunkturist zato pri pregledu po različnih parametrih določi, za katero vrsto neravnovesja gre – kateri od meridianov (energetskih poti) je prizadet, ali gre za prebitek ali primanjkljaj, problem vročine ali mraza, zunanjih ali notranjih vzrokov, jin ali jang itd.  

 

Ali akupunktura deluje popolnoma na vsakega človeka?

Akupunktura je ena najuspešnejših metod in lahko pomaga pri zelo širokem naboru bolezni. Pri tem se njena učinkovitost razlikuje od posameznika do posameznika, pa tudi odvisna od tipa, trajanja in resnosti obolenja. Glede na izkušnje in raziskave lahko rečem, da je le zelo majhen odstotek ljudi takšnih, ki za akupunkturo niso dojemljivi in dosegajo slabše rezultate od pričakovanih.

     

Koliko terapij je potrebnih, da akupunktura začne delovati?

Tudi to je odvisno od tipa in trajanja obolenja. Število potrebnih terapij tako sega od tri pa tam do trideset in več. Če gre, na primer, za izvin noge, ki se je pravkar zgodil, včasih pomagajo že tri terapije. Če gre za okrevanje po možganski kapi, se prve spremembe lahko vidijo že okrog desete terapije. Za večje spremembe v gibljivosti in stabilnosti telesa pa je potreben dolgoročen načrt terapevtske obravnave, ki se sproti prilagaja. Splošno priporočilo je, da se s terapijami ne odlaša, saj se bolezen s časom običajno poglablja in je zato potrebnih tudi več terapij.

 

Kako učinkovita je akupunktura pri nosečnicah, kot predpriprava na porod? Kako je uveljavljena?

Tudi tu lahko akupunktura po naravni poti zelo olajša porod in pospeši regeneracijo po njem. Povprečno je potrebnih nekaj terapij v mesecu pred porodom. Akupunktura lahko pomaga tudi, ko gre za obrnjen položaj – da se otrok pred porodom obrne v pravilen položaj. To je vsekakor že tradicionalno dobro uveljavljena metoda, ki jo obenem podpirajo tudi številne sodobne raziskave in še bolj številni klinični rezultati – hvaležne mame, ki so veliko lažje prestale porod. □

 

 

Pripete datoteke: